Програмата е базирана на естествени непреработени храни с ниско съдържание на въглехидрати  Има три фази -

...
 Програмата е базирана на естествени непреработени храни с ниско съдържание на въглехидрати  Има три фази -
Коментари Харесай

Диетата Саут Бийч сваля 1 кг на седмица, укрепва сърцето

 Програмата е основана на естествени непреработени храни с ниско съдържание на въглехидрати  Има три етапи - първата е безпощадна, но е единствено 14 дни. За да запазите желаното тегло, режимът от третата се следва цял живот
Диетата “Саут Бийч ” е основана през 2003 година в Маями от кардиолога Артър Агътстън като специфичен режим на хранене, предопределен да помогне на сърдечно болните му пациенти да смъкват непотребните килограми.

Кръстена е на фамозния баровски регион във Флорида South Beach и по качества списание U.S. News & World Report я подрежда на 15-о място в класацията си за 2023 година дружно с диетата на Джени Крейг и “Нутрисистем ”.

“Саут Бийч ”е хранителна стратегия, основана на естествени непреработени храни с ниско наличие на въглехидрати, най-вече риба, зеленчуци и малко месо - всички обичани и налични в Южна Флорида, споделят нейните фенове.

Въглехидратите, доколкото ги има, са с нисък гликемичен показател (GI),

с цел да се поддържат равнищата на кръвната захар постоянни и в същото време да засищат.

Избягват се артикули с висок GI, съдържащи рафинирани въглехидрати, в това число захар. Не се предлагат също трансмазнините и растителните масла с омега-6 мастни киселини.

Насърчават се “добрите ” мононенаситени мазнини като зехтин и авокадо.

Започнала с доставка на менюта по домовете, от август 2022 година компанията SouthBeach.com си “взе отмора ” от тази процедура. Тя предлага на хората, които се интересуват от диетата, да посетят нейния уебсайт The Palm за предписания, хранителни проекти и препоръки по отношение на храненето, фитнеса и метода на живот.

Диетата “Саут Бийч ” има три етапи. Първата се състои от три съществени хранения и две закуски на ден, основно протеини и зеленчуци без скорбяла.

През втората фаза можете да добавите дребни количества пълнозърнести храни и плодове и даже са ви позволени няколко глътки изсъхнало вино.

В третата фаза поддържате това хранене до края на живота си, откакто достигнете целевото си тегло. Никоя храна не е напълно неразрешена, само че вниманието към количеството ѝ е от значително значение.
 Първата фаза е най-безпощадна, само че трае единствено 14 дни. Ограничавате се до 50 г въглехидрати на ден и наблягате на протеини и зеленчуци без нишесте с по няколко хапки нискомаслени млечни артикули, бобови растения и горски плодове. Като източници на мононенаситени мазнини включвате ядки, зехтин и авокадо.
На отслабващите се забраняват самун и тестени изделия, ориз, картофи, печени сладки и соленки, пасти, бисквити, сладкиши, сладолед и захар

Пият се единствено вода, чай, кафе, само че не и алкохол.

Плодовете също са табу. Ако съумеете да спазвате тези правила, след две седмици ще тежите сред пет и седем кг по-малко. Ще се отървете и от неочакваните пристъпи на апетит за рафинирани въглехидрати и мазни храни, които водят до инсулинова устойчивост. Дейността на панкреаса се възвръща.
 Втората фаза е продължение на първата, само че някои неразрешени храни се връщат на трапезата. Въвеждате още веднъж “добри въглехидрати ” - повече пълнозърнести храни, избрани плодове и нишестени зеленчуци като сладки картофи. Дневният чист банкет на въглехидрати се усилва от 50 на 75-100 грама, макар че някои може да изберат да го запазят по-нисък съгласно това по какъв начин се усещат.
През първата седмица към дневното хранене се прибавя една порция въглехидрати.

Ако желаете това да е плод, препоръчително е да го ядете на обяд или вечеря, а не на закуска

Ако вашите спомагателни въглехидрати са пълнозърнести храни, изберете овесени ядки или зърнена закуска с високо наличие на фибри. Продължете да добавяте по една порция дневно, до момента в който на шестата седмица стигнете до 6 порции “здравословни въглехидрати ” на ден. Сред тях са две-три порции плодове, нишесте или зърнени храни, както и нискомаслени млечни артикули. През втората седмица обедите и вечерите би трябвало да съдържат най-малко две чаши зеленчуци. Оставате в тази втора фаза, до момента в който достигнете целевото тегло. Отслабването с до един кг седмично би трябвало да продължи. Ако тежестта не се трансформира, значи сте прекалили с въглехидратните храни и би трябвало да ограничите честотата и количеството им.
 Третата фаза е предопределена да се следва цялостен живот. Ако се отклоните от пътя, би трябвало да се върнете към фаза едно или две за известно време. В тази трета фаза би трябвало да сте достигнали оптималното си тегло и да продължавате да се храните съгласно усвоените правила – да замествате нездравословните подготвени храни и рафинираните въглехидрати с потребни.
В последната фаза консумирате към 30% от дневните си калории под формата на въглехидрати. Никоя храна не е неразрешена, само че размерите на порциите са лимитирани. Добре е да продължите да избягвате десерти, алкохол и други калорични питиета или мазно месо и птици (като пържено пиле или колбаси).

Не бива да се не помни, че по време на всички етапи би трябвало да пиете най-малко по 8 чаши вода.

За разлика от други диети “Саут Бийч ” не натъртва върху усилените физически извършения, само че 30 минути дневно умерено придвижване е гаранция за поддържане на добра форма.

Този хранителен режим е потвърден метод да отслабнете краткосрочно и по този индикатор диетата е на 7-а от 24 позиции. За загуба на тегло дълготрайно обаче е едвам 15-а.

Някои артикули в диетата са скъпи - като риба, морски блага и органични плодове и зеленчуци. Тя не е лесна за осъществяване, изключително в първата фаза, когато рестриктивните мерки са огромни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР